|

Sirijska vojska ušla u Raku, ruske trupe prešle rijeku Eufrat

Sirijska vojska ušla u Raku, ruske trupe prešle rijeku Eufrat
32
D. Be.
17.10.2019. u 07:31
33
komentara
32

dijeljenja
Sirijska vojska ušla u Raku, ruske trupe prešle rijeku Eufrat Foto: EPA-EFE
Grupa sirijskih vojnika ušla je u grad Raku i započela postavljanje posmatračkih mjesta, izvjestili su lokalni mediji. Ruske snage prešle su rijeku Eufrat na sjeveru Sirije i stigle u grad Kobani, saopštila je Sirijska opservatorija sa sjedištem u Londonu.
Izvještaj o tome je došao samo nekoliko dana nakon što su kurdske snage koje su preuzele grad od IDIL-a zaključile sporazum sa sirijskom vladom o raspoređivanju vojnih trupa na granici, piše Reuters, a prenosi Tanjug.

Te informacije nisu još potvrđene na sirijskim državnim medijima.

Turska vojska je u srijedu, 9. oktobra, započela ofanzivu na sjeveru Sirije pod nazivom "Izvor mira" vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica.

Kontrola sjevera SirijeSDF, koja kontroliše sjever Sirije, zatražila je podršku Asadovih snaga, prepuštajući im kontrolu nad nekoliko gradova na sjeveroistoku zemlje.

Turska ofanziva na sjeveroistoku Sirije završit će se ako kurdski borci u regionu polože oružje i povuku se iz planirane "sigurne zone", rekao je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da će se on i američki potpredsjednik Mike Pence sastati s turskim predsjednikom Erdoganom.

Pompeo je rekao da će njih dvojica putovati u Tursku ove sedmice i da očekuje susret sa Erdoganom, prenosi Reuters.

Pompeo je naveo da je američka delegacija planirala da otputuje danas i da je cilj posjete nalaženje rješenja za situaciju u Siriji, a ne da se prekinu odnosi između SAD i Turske.

Ruska vojska prešla Eufrat, Trump nema ništa protivRuske snage prešle su rijeku Eufrat na sjeveru Sirije i stigle do područja izvan grada Kobanija, podržane sa istoka Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi, saopštila je Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu.

Kako se navodi, ruske trupe su krenule na sjever pošto su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmještanju vojske predsjednika Bašara el Asada na granici zbog turske vojne operacije.

Kako prenose Reuters i Tanjug, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju.

U međuvremenu, predsjednik SAD Donald Trump ublažio je krizu u Siriji rekavši da je to sukob između Turske i Sirije i da je "u redu" da Rusija pomogne Damasku.

Govoreći novinarima u Bijeloj kući, Trump je rekao da je bolje da Amerika uvede sankcije Turskoj od sukobljavanja u regionu.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...