|

Sirijska vojska raspoređena na terenu s ciljem suprotstavljanja turskoj akciji

Sirijska vojska raspoređena na terenu s ciljem suprotstavljanja turskoj akciji
10
Dž. L.
14.10.2019. u 09:20
50
komentara
10

dijeljenja
Sirijska vojska raspoređena na terenu s ciljem suprotstavljanja turskoj akciji Foto: EPA-EFE
Sirijske vladine trupe počele su se raspoređivati na sjeveroistoku zemlje kako bi se suprotstavile "turskoj agresiji na sirijskom području", pišu strani mediji.
Naime, jedinice iz vojske predsjednika Bashara al-Assada navodno su ušle u Tell Tamer, grad usred kurdskog dijela zemlje, a kao nastavak turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije.

Tell Tamer je relativno mali grad, ali nalazi se na raskrsnici nekoliko glavnih prometnica i ima strateški značaj. Ranije se govorilo da će vladine trupe ući u Al-Thawrah u gradu Al-Raka koji se nalazi na rijeci Eufrat i poznat je po svojoj blizini glavnoj brani.

Ankara navodi da ova vojna akcija ima za cilj stvaranje sigurne zone duž granice i preuzimanje kontrole od kurdskih snaga SDF-a. Kurdska administracija ranije je putem društvenih mreža objavila kako je postignut dogovor sa sirijskom vladom, prema kojem sirijska armija može biti raspoređena duž sirijsko-turske granice. Inače, Turci kurdske borce u Siriji vide kao teroriste u savezu s kurdskim gerilcima u samoj Turskoj.

Kurdi kažu da dogovor s Damaskom otvara put za oslobađanje ostalih sirijskih gradova koje je okupirala turska armija, poput Afrina, enklave na sjeverozapadu.

Sirijska vojska bit će raspoređena duž cijele granice s Turskom.

Kurdi u Siriji uživali su zaštitu Sjedinjenih Američkih Država koje su koristile kurdske snage kao kopnene trupe za svoju kampanju protiv Islamske države (ISIL). Zaštitu je, međutim, de facto povukao američki predsjednik Donald Trump, zajedno uz povlačenje američkih trupa.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...