Odgovor Damaska
188

Sirijska vojska počela slati svoje trupe protiv turske ofanzive

E.S.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Damask je počeo premještati svoje snage u susret turskim trupama koje izvode operaciju protiv Kurda u tom području, javlja državna novinska agencija Sana. Mediji nisu naveli gdje se razmještaju trupe na sjeveru države,

Petog dana turske ofanzive kojoj je svrha zauzimanje graničnih područja od milicije sirijskih Kurda, kurdske vlasti su objavile da je iz izbjegličkog kampa nakon bombardiranja okolice pobjeglo blizu 800 osoba bliskih pripadnicima Islamske države (IDIL).

Turska tvrdi da se tom ofanzivom pokušava osnovati sigurnosna zona duboka 32 km kako bi se odvojila svoju granicu od teritorija koji su pod kontrolom Jedinica narodne zaštite (YPG), koju Ankara smatra terorističkom. Ta zona bi mogla primiti dio od 3,6 miliona Sirijaca izbjeglih u Tursku.

Snage turske vojske i njihovi sirijski saveznici zauzeli su velike dijelove sjevernog sirijskog grada Suluk u novom napretku tokom njihove ofanzive protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u nedjelju. Suluk se nalazi 10 kilometara od sirijsko-turske granice, jugoistočno od grada Tal Abyad.

Danas su turske snage zauzele Tal Abyad, prenose turska agencije Anadolija i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Od tada samo Ras al-Aidn izmiče turskim snagama koje su od srijede zauzele 40 sela, prenosi SOHR. Te snage su zauzele cijelo progranično područje, od Tal Abyada do Ras al-Aina.