ŽENEVA
0

Sirijska opozicija: Dok traju pregovori ubijena 84 civila

FENA
Delegacija sirijske opozicije u Ženevi (Foto:Fena/Xinhua)
Delegacija sirijske opozicije u Ženevi (Foto:Fena/Xinhua)
U Ženevi se nastavljaju razgovori u okviru pete runde pregovora o Siriji, tokom kojih se jučer specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura sastao s Nasirom el-Haririjem, šefom pregovaračkog tima ispred delegacije sirijske opozicije.

El-Hariri je nakon sastanka na konferenciji za medije kazao da je Assadov režim samo tokom prvih pet dana pregovora usmrtio 84 civila, dok je od četvrtog kruga pregovora do danas poginulo ukupno 877 civila, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

"Nažalost, svi oni zločini koje čini Assadov režim počinjeni su pred očima međunarodne zajednice koja je na sve ovo nijema", rekao je El-Hariri.

Istakao je kako de Misturi svaki dan iznose nove ideje i prijedloge u vezi sa Sirijom, naglasivši kako su tokom pregovora učinili sve moguće napore kako bi postigli rješenje."Fokusirali smo se na razgovorima u utorak na sigurnosne procedure kako bi prijelazna vlast funkcionisala bolje. Mistura je pozitivno odgovorio na sve naše planove i ideje u vezi s procesom političke tranzicije", rekao je El-Hariri.

Najavio je da će se danas sastati sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Gennadyjem Gatilovom, dodajući kako će jedna od tema razgovora biti i ponovna uspostava primirja.

"Rusija, kao jedan od garanta, nije obavila svoj zadatak. Od njih još uvijek očekujemo da izvrše pritisak na režim i na iranske militante te izvrše obaveze kako bi se osiguralo primirje", kazao je El-Hariri.

Primirje u Siriji je uz posredstvo Turske i Rusije dogovoreno 30. decembra. Režimske snage nastavile su sa napadima i zločinima nad civilima, a snage sirijske opozicije su u proteklih nekoliko dana počele da odgovaraju napadima na položaje režimskih položaja.

Na dnevnom redu pete runde pregovora u Ženevi su četiri tačke koje su prethodno dogovorene. Ranijoj mapi puta satkanoj u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija predviđeni su pregovori o formiranju tranzicijske vlasti, pripremi ustava i organiziranju parlamentarnih izbora u Siriji, a prošlog mjeseca je dodana i četvrta tačka koja se odnosi na pregovore o efikasnoj borbi protiv terorizma.

Peti krug pregovora u Ženevi, koji su počeli 23. marta, trajat će do 1. aprila.