Drevna građevina
19

Sirijci žestoko kritikuju američke udare, tvrde da su oštetili tvrđavu staru više od hiljadu godina

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Sirijsko ministarstvo kulture u subotu je osudilo američke zračne napade koji su u subotu navečer navodno oštetili srednjovjekovnu tvrđavu u pokrajini Deir ez-Zour u istočnoj Siriji.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su zračne napade na formacije koje podržava Iran u Iraku i Siriji kao odmazdu za nedavni napad dronom na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri američka vojnika.

Sirijsko ministarstvo kulture tvrdi da je američka vojska također pogodila tvrđavu al-Rahba u regiji Mayadeen u istočnoj Siriji tijekom svojih zračnih napada u subotu navečer.

Ministarstvo je u svom saopćenju na društvenim mrežama preciziralo da citadela koja se prostire na obalama rijeke Eufrat datira iz 9. stoljeća.

Ministarstvo nije reklo kakvu je štetu američki zračni napad prouzročio. Međutim, ističe se da je američka vojska prekršila "sve međunarodne standarde i povelje koje zahtijevaju zaštitu i poštovanje kulturnih vrijednosti".

Provladin dnevnik al-Watan piše da su se kao posljedica zračnog napada pojavile pukotine i pukotine u zidovima građevine. Potpuni opseg štete još nije kvantificiran, citirao je al-Watan dužnosnika iz Ministarstva kulturne baštine.

[TWITTER]240203059[/TWITTER]

Damask je u subotu saopćio da je u noćnim napadima u Siriji poginulo, ali i ranjeno mnogo civila i vojnika. Također su nanijeli znatnu štetu javnoj i privatnoj imovini.