Svijet
3

Sirijci već treći ramazan provode u izbjegličkim kampovima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Stotine hiljada sirijskih izbjeglica koji su zbog rata morali napustiti svoje domove, već treći ramazan provode u izbjegličkim kampovima i drugim alternativnim smještajima.

Sirijci koji su napustili svoje domove i smjestiti se u šatore u blizini graničnog prijelaza Esselame, nedaleko od Turske granice suočeni su sa teškim uslovima života koji im otežavaju i dane svetog mjeseca ramazana, koji karakteriše post od zore do zalaska sunca.

Izbjeglicama iz Halepa i drugih sirijskih gradova u izbjegličkim naseljima koja se nalaze u mjestu Azez pomažu nevladine organizacije.

Sirijci koji žive u izbjegličkim naseljima tvrde kako im je nakon teške i hladne zime sada došlo i vruće ljeto koje teško podnose, posebno zbog nedostatka vode na tom području.

Turska humanitarna organizacija IHH tokom ramazana pomaže sirijskim izbjeglicama na tom području dok problem nedostatka vode rješavaju postavljanjem novih česmi u blizini izbjegličkih šatora.

Serkan Oktem, jedan od aktivista IHH-a za agenciju Anadolija je izjavio da su se za izbjeglice povećali problemi nastupanjem visokih temperatura, dok su se među izbjeglicama pojavile i zarazne bolesti.

“Trenutno u 1.500 šatora živi oko 15.000 osoba. Već deveti mjesec pomažemo im koliko možemo. Narednih dana će doći naši doktori u izbjegličko naselje kako bi pomogli bolesnima”, rekao je Oktem.

Istakao je da tokom ramazana za sve sirijske izbjeglice koji poste organizuju iftari i sehuri, obroci na početku i na kraju dnevnog posta.

“Ovo je treći ramazan koji ove izbjeglice provode ovdje. Nadamo se da će uskoro zavšiti rat u Siriji i da će ovi ljudi moći otići svojim kućama. A mi ćemo im do tada pomoći koliko možemo”, kazao je Oktem.