U pobunjeničkom gradu Rastanu
0

Sirija: Vojska zatvorila 3.000 osoba u tri dana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirijske vojne snage, koje idu od kuće do kuće, zatvorile su više od 3.000 osoba u posljednja tri dana u pobunjeničkom gradu Rastanu koje su vladine snage ponovo preuzele u najgorim sukobima posljednjih šest mjeseci.

Grupa aktivista kaže da su sukobi prestali u centralnom gradu Rastanu, koji je vlada ponovo preuzela u subotu. U vojnim operacijama stradalo je desetine osoba, a više od 3.000 se nalaze u pritvoru.

Aktivista iz Rastana koji je potvrdio ove informacije rekao je u telefonskom razgovoru za AP da se zatvorenici drže u fabrici cementa, kao i u nekim školama i u četverospratnoj zgradi sportskog kluba.

"Deset članova moje porodice je zatvoreno. Situacija u gradu je očajna. Stanovništvo je bilo pod stalnim bombardovanjem pet dana, od utorka", kazao je aktivista, Hasan, koji je zamolio da mu se objavi samo ime zbog straha od odmazde.

Sukobi u Rastanu su bili među najnasilnijim u zemlji od početka ustanka u martu i potakli su zabrinutost da će u Siriji početi građanski rat sličan onom u Libiji.