Svijet
0

Sirija: Vojska priprema veliku ofanzivu na Alep

FENA
Sirijska vojska u četvrtak je rasporedila veliki broj jedinica oko Alepa, pripremajući se za veliku ofanzivu kako bi preuzela kontrolu nad najvećim gradom na sjeveru zemlje, naveo je jedan izvor sirijskih snaga sigurnosti, prenosi AFP.

"Specijalne snage u srijedu i četvrtak rasporedile su jedinice istočno od Alepa, a stigle su i druge jedinice kako bi u petak i subotu sudjelovale u općoj ofanzivi na Alep, gdje su pobunjenici preuzeli kontrolu nad nekim kvartovima", dodao je isti izvor.

Prema tom izvoru, između 1.500 i 2.000 pobunjenika je stiglo u pomoć suborcima u gradu, kojih je oko 2.000 u perifernim kavrtovima na jugu i istoku grada.

"Aerodrom je izoliran od grada, jer su gotovo sve ceste koje vode prema njoj pod kontrolom pobunjenika", dodao je sigurnosni izvor.

I pobunjenici su potvrdili da očekuju ofenzivu sirijske vojske.

"Vojna pojačanja su stigla u Alep i u svakom trenutku očekujemo veliku ofanzivu, posebno na južnim, istočnim i zapadnim rubovima grada", izjavio je u Bejrutu glasnogovonik Slobodne sirijske vojske u Alepu, brigadir Abdel Džabar al-Okaidi.

Po njegovim riječima. oko 100 oklopnih transportera i veliki broj dugih vozila stiglo u Alep, gdje je prije sedam dana otvoreno novo ratište.

Predsjednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman je potvrdio da su vojna pojačanja stigla u okolicu Alepa.