Svijet
0

Sirija: Velika vojna operacija u oblasti Džabal el-Zavija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirijske snage sigurnosti započele su u srijedu veliku operaciju u Džabal el-Zaviji, na sjeverozapadu zemlje, gdje su aktivisti pozvali na demonstracije u četvrtak kako bi se obilježilo šest mjeseci pobune protiv režima predsjednika Bašara el-Asada.

"Šest mjeseci. Više nego ikada odlučni za nastavak pobune od 15. marta", napisali su aktivisti na svojoj stranici "Sirijska revolucija 2011." uprkos represiji u kojoj je prema UN-u ubijeno više od 2.600 ljudi u tom periodu.

U toku jutra "vojska i snage sigurnosti ušle su u sela Džala el-Zavije koristeći teško naoružanje", saopćio je sirijski Ured za praćenje poštivanja ljudskih prava, precizirajući da je vojska pucala po okolnim selima u kojima su se najvjerovatnije skrivali pobunjenici.

"Putevi koji povezuju sela su presječeni, podignuti su kontrolni punktovi, a sigurnosne snage započinju s hapšenjima", naveo je Ured.

Abline, jedno od pogođenih sela, selo je potpukovnika Huseina Harmuša, prvog oficira vojske koji je javno objavio da je dezertirao početkom juna u znak protesta protiv represije režima Bašara el-Asada od prije šest mjeseci.

On je uspio izaći iz Sirije i sada predvodi "brigadu slobodnih oficira" koja okuplja desetke drugih prebjeglih oficira.

Međunarodni pritisak je intenziviran u Siriji, potpomognut arapskim istomišljenicima, a Evropska unija namjerava pojačati sankcije Damasku i mogla bi zabraniti ulaganja u naftni sektor i punjenje centralne banke novčanicama.

Od početka protesta vlasti optužuju "naoružane bande" da ubijaju demonstrante i pripadnike snaga sigurnosti kako bi se stvorio haos u Siriji.

U međuvremenu, državna sirijska televizija objavila je održavanje sastanka nacionalnog dijaloga od nedjelje u svim pokrajinama kako bi se razradio radni program usmjeren na očuvanje nacionalnog suvereniteta i poštivanja sloboda građana i vladavine prava.