Svijet
0

Sirija uništila postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sirija je uništila ili učinila neoperabilnim sva svoja prijavljena postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja, saopćila je u četvrtak međunarodna agencija za nadzor hemijskog oružja.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koja je dobila Nobelovu nagradu za mir u ovom mjesecu, saopćila je da su njeni timovi izvršili inspekcije 21 od 23 lokacije za proizvodnju hemijskog oružja širom zemlje. Preostale dvije previše su opasne za inspekcije, ali je hemijska oprema iz njih već prebačena na druge lokacije koje su inspektori obišli, saopćila je OPCW, prenosi Reuters.

Sirija je "dovršila funkcionalno uništenje ključne opreme za svo svoje prijavljeno hemijsko oružje i tvornica za njegovu proizvodnju, čineći ih neoperabilnim - navodi se u saopćenju i dodaje da je ta zemlja ispunila rok od 1. novembra.

Naredni ciljni datum je 15. novembar, kada se OPCW i Sirija moraju dogovoriti o detaljnom planu uništenja, uključujući i detalje kako i gdje da se uništi više od 1.000 metričkih tona otrovnih agensa i municije.

Na osnovu sporazuma, postignutog uz posredovanje Rusije i Sjedinjenih Država, Damask je pristao da uništi sve arsenale hemijskog oružja nakon što je Washington zaprijetio upotrebom sile u reakciji na ubistvo stotina ljudi u napadu sarinom u predgrađima Damaska 21. augusta.

To je bio najteži hemijski napad otkako su snage Sadama Huseina koristile otrovni gas u napadu na kurdski grad Halabja prije 25 godina.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici optužuju snage predsjednika Bašara al-Asada za napad i nekoliko ranijih incidenata. Asad je odbacio te optužbe, kriveći za napad pobunjenike.

"Ovo je veliki korak u naporima na uništenju sirijskog programa hemijskog oružja. Većina lokacija i postrojenja koje je Sirija prijavila OPCW-u pregledana su, verificirana, i njihova oprema za proizvodnju hemijskog oružja onesposobljena je, a neki komadi neprijavljenog oružja također su uništeni", izjavio je Ralf Trap, nezavisni specijalist za hemijsko oružje.