Svijet
0

Sirija: Uništen posljednji most u Deir Ezzoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Posljednji most u upotrebi u Deir Ezzoru na istoku Sirije uništen je u eksploziji u ponedjeljak, najvjerovatnije su ga uništile režimske snage i tako presijekle posljednju liniju snabdijevanja džihadista Islamske države (IS) koja kontrolira pola grada, prema jednoj nevladinoj organizaciji.

"Jedna eksplozija se čula na rubu Deir Ezzora jutros i srušio se most zvani 'most Politike'", saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Deir Ezzor, u blizini granice s Irakom, spajao je dvije obale Eufrata. Polovina grada je u rukama IS-a, a druga je pod kontrolom režima. U julu, IS je istjerao pobunjenike iz ovog područja.

Prema direktoru OSDH-a Ramiju Abdelu Rahmanu, "svi znaci govore da je režim odgovoran za eksploziju".

"Most Politike" je jedan od četiri na rijeci. Tri druga su već uništili režim i pobunjenici u toku tri godine rata.

Uništenjem ovog mosta ostao je dio grada pod kontrolom IS-a u "opsadi", rekao je Abdel Rahman, koji je naglasio da su sada deseci hiljada ljudi zarobljeni.

Prema riječima Mohamada el-Hleifa, aktiviste iz grada koji je imao više od 200.000 stanovnika prije početka pobune u martu 2011. godine, "postalo je sada krajnje teško kretati se u Deir Ezzoru. Borci i civili će morati koristiti brodove da bi prešli rijeku".

On je objasnio da su dva mosta uništile režimske snage, a još jedan pobunjenici, u trenutku kada su dvije strane pokušavale da osvoje grad prije pojave IS-a.

Režimske snage su posljednjih sedmica naglasile svoju kampanju protiv IS-a u trenutku kad Sjedinjene Američke Države koje su oformile koaliciju protiv ove ultra-radikalne grupe koja djeluje također i u Iraku saopćile da odbijaju svaku saradnju s Damaskom protiv zajedničkog neprijatelja.

Danas, džihadisti IS-a kontroliraju oko 25 posto sirijske teritorije, na sjeveru i istoku zemlje, prema francuskom geografu Fabricu Balancheu, stručnjaku za Siriju.