Svijet
0

Sirija: U zračnim udarima vladinih snaga na Alep poginulo 14 civila

FENA
U zračnim udarima na kvartove pod pobunjeničkom kontrolom drugog po veličini sirijskog grada Alepa u petak je poginulo najmanje 14 civila i deseci ranjeno, rečeno je iz lokalne civilne zaštite agenciji AFP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su režimski ratni avioni izveli zračne udare u kojima je poginulo deset osoba.

Dopisnik AFP-a iz istočnog dijela grada pod kontrolom opozicije javio je da je nekoliko kvartova napadnuto i da su se sirene ambulantnih vozila mogle čuti tokom jutra.

U Bustan al-Qasru, jednom od najgušće naseljenih kvartova, napadnuta je petospratna zgrada a sedam civila je poginulo, saopćio je pripadnik civilne zaštite.

Još dvije osobe su poginule i osam ranjeno u kvartu Al-Mashad, saopćila je civilna zaštita.

Opservatorija, sa sjedištem u Britaniji, saopćila je da su u zračnim udarima napadnuti Bustan al-Qasr i drugi kvartovi Alepa, i u njima je ubijeno najmanj deset osoba i ranjeno desetak.

"Očekuje se da broj žrtava raste jer su brojni ranjenici u kritičnom stanju", saopćila je Opservatorija, koja se oslanja na mrežu aktivista s terena u svojim izvještajima.

Nekadašnje trgovačko središte Sirije, Alep, podijeljen je između istočnih kvartova, pod pobunjeničkom kontrolom, i zapadnih, pod kontrolom vladinih snaga od 2012.

Skoro sve zaraćene strane u Siriji - režimske snage, pobunjenici, džihadisti i Kurdi - stvorile su zone vlastite kontrole u ratom zahvaćenoj pokrajini Alep.

Primirje je stupilo na snagu u Siriji krajem februara ali su sukobi ponovo izbili u toj zemlji u posljednjim sedmicama, posebno u okolini Alepa.

U nedjelju j najmanje šest civila poginulo u napadima vladinih snaga na istočne dijelove grada i još 16 je poginulo u raketnom napadu pobunjenika.

Sirijski sukob izbio je u martu 2011. kao antivladin protest, ali se otada razvio u rat na više fronotova u kome je ubijeno više od 270.000 osoba.