Svijet
0

Sirija u rekordnom roku uklonila sporni reaktor

FENA
Novi komercijalni satelitski snimci pokazuju da na sirijskoj lokaciji koju je Izrael bombardirao prošlog mjeseca više nema nikakvih jasnih tragova onoga za što su analitičari rekli da je djelimično izgrađeni nuklearni reaktor, javio je New York Times u petak.

Snimci koje su napravile dvije suparničke kompanije u srijedu pokazuju da je lokacija u blizini rijeke Eufrat izbrisana od augusta kada su snimci pokazivali visoku zgradu dužine oko 50 metara.

Sirijci su javili o napadu Izraela početkom septembra, što Izrael nije potvrdio. Visoki sirijski zvaničnici nastavili su negirati da je to bio nuklearni reaktor u izgradnji, insistirajući na tome da je Izrael napao prazno vojno skladište.

Snimci, međutim, sugerirali su u četvrtak privatni i državni analitičari, pokazuju da su Sirijci požurili ukloniti objekt nakon napada tvrdeći kako bi se njegovo uklanjanje moglo protumačiti kao prešutno priznanje krivice.

"To je kao čin magije - danas ga ima, sutra ga nema. To nije bilo dugotrajno uklanjanje objekta koje traje i do godinu dana. To je bilo brzo. Nevjerovatno je da su oni mogli otići tako daleko u svojim naporima i učiniti da to jednostavno nestane", izjavio je visoki obavještajni tzvaničnik.

Svaki pokušaj sirijskih vlasti da uklone objekt mogao bi otežati međunarodnim inspektorima oružja da utvrde tačnu prirodu aktivnosti na toj lokaciji. Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču izjavili su da su analizirali satelitske snimke i kako žele obaviti inspekciju te lokacije.