Stanje na terenu
0

Sirija slijedi Rusiju: Assad poručio da je dobra stvar ako Moskva želi povećati broj baza u zemlji

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je da bi pozdravio sve ruske prijedloge za postavljanje novih vojnih baza i povećanje broja ruskih vojnika u Siriji.

Assad, koji boravi u Moskvi radi razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je da ruska vojna prisutnost u Siriji ne mora biti privremena.

"Vjerujemo da je, ako Rusija želi proširiti baze ili povećati njihov broj, to tehničko ili logističko pitanje. Ako postoji takva želja, onda mislimo da je širenje ruske prisutnosti u Siriji dobra stvar", citirala ga je ruska novinska agencija RIA u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Rusija održava značajnu vojnu prisutnost u Siriji i blizak je Assadov saveznik koji podupire njegovu vladu u višegodišnjem građanskom ratu u zemlji protiv oporbe.

Vojna podrška Moskve Assadu je pomogla da preokrene tok rata koji je počeo 2011. kao prodemokratski pokret.

Dvije zemlje sljedećih sedmica planiraju potpisati sporazum o privrednoj saradnji, rekao je Assad, a prenijela RIA.

Podsjećamo, Washington je izrazio protivljenje bilo kakvim potezima prema obnovi ili normalizaciji veza s Assadom, navodeći brutalnost njegove vlade tokom sukoba i potrebu da se vidi napredak prema političkom rješenju.

Saudijska Arabija, koja je i dalje u sukobu s Assadom, rekla je da se u arapskom svijetu gradi konsenzus da izolacija Sirije ne funkcionira i da je dijalog s Damaskom potreban u nekom trenutku kako bi se barem riješila humanitarna pitanja.