Svijet
0

"Sirija se neće pokoriti čak i kada bi bio treći svjetski rat"

FENA
Sirijski režim neće popustiti pred zapadnim prijetnjama vazdušnim napadima čak ni u slučaju trećeg svjetskog rata, izjavio je u srijedu sirijski zamjenik ministra vanjskih poslova Fajsal Mokdad u specijalnom intervjuu novinskoj agenciji AFP.

On je također izjavio da je Damask preduzeo "sve mjere" da se suoči s eventualnim napadom i da je mobilizirao svoje saveznike protiv osovine koju predvode Sjedinjene Američke države i Francuska, koje nastoje napraviti koaliciju kako bi izvele napade protiv režima kao represije na navodni kemijski napad.

"Sirijska vlada neće promijeniti stav čak i kad bi bio treći svjetski rat. Nijedan Sirijac neće žrtvovati nezavisnost svoje zemlje", rekao je Mokdad.

"Ako Francuska želi podržati el-Kaidu i Muslimansko bratstvo, kao što ih je podržala u Egiptu i drugim regijama svijeta, ona neće uspjeti u Siriji", rekao je on u razgovoru koji je vodio u ministarstvu vanjskih poslova u Damasku.

"Nećemo dati informacije o načinu na koji će Sirija odgovoriti (...). Sirija je preduzela sve mjere da odgovori na takvu agresiju", izjavio je ministar.

"Sirija, na temelju povelje UN-a, ima pravo da odgovori na takvu agresiju koja nema nikakvo opravdanje u međunarodnom pravu", precizirao je on.

"Niko ne može predvidjeti situaciju u regiji prije početka ove agresije", upozorio je Mokdad.

On je, također, rekao da će sirijska vlada mobilizirati svoje saveznice protiv Washingtona i njegovih saveznica.

"Sjedinjene Američke Države trenutno mobiliziraju svoje saveznice za agresiju na Siriju. Mislim da, sa svoje strane, Sirija ima pravo da mobilizira svoje saveznice i da će joj one pružiti bilo kakvu vrstu podrške", rekao je on, ne želeći dati pojedinosti.

"Iran, Rusija, Južna Afrika i arapske zemlje su odbile ove napade i spremne su da se suoče s ovim ratom koji žele objaviti Sjedinjene Američke Države i njene saveznice, podrazumijevajući tu Francusku, protiv Sirije", rekao je Mokdad.

Prema njegovim izjavama "ruski stav je nepromijenjen. To je stav odgovornog prijatelja (jedne zemlje) koji je u korist mira", rekao je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zatražio u srijedu da zapadne zemlje predoče UN-u "uvjerljive dokaze" o upotrebi kemijskog oružja od strane vlade, rekavšu da će u ovom slučaju njegova zemlja biti spremna "da reaguje što je moguće odlučnije i ozbiljnije".