Svijet
0

Sirija: Prekid vatre stupio na snagu u tri grada

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pobunjeničke grupe i provladine snage pristale su na 48-satni prekid vatre u tri sirijska grada, saopćili su aktivisti u srijedu.

Primirje je stupilo na snagu u šest sati ujutru u pobunjeničkom uporištu Zabadani, u blizini libanske granice, i u gradovima Fuaa i Kafraya u pokrajini Idlib, pod vojnom kontrolom, javila je Hezbollahova TV stanica al-Manar.

Sporazum je navodno postignut između pobunjenika u savezništvu s Nusra frontom i grupe Hezbollah sa sjedištem u Libanu, prenosi BBC.

Hezbollah je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

  • Primirje je počelo danas u šest sati ujutru na 48 sati kako bi se zaustavile vojne operacije u Zabadaniju - javio je al-Manar u srijedu ujutru.

Ono također uključuje dva mjesta al-Fuaa i Kafraya u unutrašnjosti Idliba, navodi TV stanica.

Lokalna primirja, koja budu dogovorena s vremena na vrijeme, omoguće dostavu hrane i lijekova u opkoljena područja.

Aktivistička grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su pregovori također u toku o mogućem povlačenju pobunjeničkih boraca iz Zabadanija kao i o prekidu opsade Fuaae i Kafraye i o isporuci pomoći.

Pobunjenička grupa Ahrar al-Sham, saveznik Nusra fronta, predvodila je pregovore s pobunjeničke strane.

Ranije je javljeno da su pobunjeničke snage napredovale ka rubu sjeverozapadne regije koja je uporište sekte Alavita iz koje potiče predsjednik Bashar al-Assad.

Vojni izvor saopćio je da su vladine trupe zauzele nove odbrambene položaje u ravnici Sahl al-Ghab.

Prošlog je mjeseca predsjednik Assad priznao da se sirijska vojska suočava s manjkom trupa i da se povukla iz nekih regija.

Ustanak protiv predsjednika Assada koji je počeo u 2011. godini pretvorio se u građanski rat koji je odnio više od 230.000 života.

Oko 11,5 miliona ljudi - više od polovine stanovništva Sirije - napustilo je svoje domove.