{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sirija: Pobunjenici se pripremaju da zauzmu Homs

A
2.9.2013. u 13:58
2
48
Sirija: Pobunjenici se pripremaju da zauzmu Homs
2
Pobunjeničke grupe u Siriji započele su opsežne operacije kako bi zauzele Homs gdje se posljednjih dana vode žestoke borbe protiv sirijske vojske Bashara al-Assada, ali i pripadnika pokreta Hezbollah koji su stigli iz Libana, javlja dopisnik agencije Anadolija.
U vojnoj operaciji nazvanoj “Dolazimo” učestvuju razne brigade sirijskih pobunjenika koji su stigli i iz Halepa, a trenutno se nalaze na području između Hame i Homsa. Pobunjenici pokušavaju da unište Assadove vojne baze u Homsu i da zauzmu cijeli grad kako bi se sastali sa ostalim pobunjeničkim brigadama koje su već opkolile u Homsu.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) do sada su zauzeli 23 sela i pet značajnih kontrolnih tački u samoj blizini Homsa, odakle se nastavili napade prema samom gradu.

Cijela operacija je počela u mjestu Ageyrabat u Hami, gdje su pobunjenici prvo zauzeli veliku vojnu bazu Assadove vojske odakle su nastavili napredovati prema Homsu.

Također, pobunjenici planiraju da uskoro zauzmu mjesta koja se nalaze u samoj blizini Homsa, Rakke, Halepa i Hame.

Grad Homs se nalazi u zapadnom djelu Sirije i glavni je grad guvernerstva Homsa. Smatra se glavnom vezom između unutrašnjih gradova Sirije i Mediteranske obale. Homs je glavni industrijski centar Sirije sa populacijom od oko 652.609 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: