Koridori za izbjeglice
0

Sirija: Pobunjenici kontrolišu većinu graničnih prelaza

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pripadnici pobunjeničkih snaga Slobodne vojske Sirije (FSA) kontrolišu većinu graničnih prijelaza sa susjednim zemljama, a prema navodima pobunjeničkih lidera, FSA je otvorila nove granične prijelaze u blizini onih koje do sada nisu zauzeli.

Ekipa agencije Anadolija snimila je granični prelaz Bab-al Hava koji su snage opozicije prije sedam mjeseci preuzele od snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada. Naoružani pobunjenici čuvaju zauzete punktove, a vlastitu zaštitu osigurali su koristeći ranije uništena oklopna vozila na koja su postavili mitraljeze. Kako su naveli, na ovaj način pokušavaju osigurati koridore za bezbjedan prolaz izbjeglica.

Pripadnici snaga opozicije su na tenk koji se nalazi u neupotrebljivom stanju, postavili mitraljeze, te zaustavljaju vozila koja se kreću putem koji vodi prema graničnom prelazu Cilvegozu na području Reyhanlija turskom Hatayu.

Ebul Kattadem je jedan od pripadnika damaške vojske koji je došao u mjesto Atme između grada Idliba i starog prelaza Babel Hava, kako bi zaštitio Idlib. On je sa svojim saborcima pozirao fotoreporterima agencije Anadolija.

"Mi čuvamo Idlib i stari granični prelaz. Očekujemo da će u kratkom periodu pobjeda biti naša“, istakao je on.

Sirija je međutim, zemlja čiji su granice primorane da kontrolišu susjedne države budući da se borbe odvijaju u blizini pograničnih gradova susjednih zemalja. Pobunjeničke snage, ali i snage odane režimi predsjednika Bashara al-Assada nerijetko prelaze međudržavne granice u okviru vojnih manevara. Susjedna Turska je, iz sigurnosnih razloga, u pogranična područja rasporedila tešku artiljeriju i kopnene snage, a nedavno je na teritoriji te zemlje postavljen i antiraketni štit Patriot.

Sirijska i Turska vojska više su puta razmijenile artiljerijsku vatru, a povod ovim sukobima bile su granate koje su ispaljene sa sirijske teritorije, a čiji je cilj bio turski pogranični grad Hatay.

Sukobi koji su u Siriji počeli nakon ustanka protiv režima predsjednika Bashara al-Assada od 11. marta 2011. godine, do sada su odnijeli preko 60 hiljada života, dok je oko 200 hiljada Sirijaca ostalo bez svojih domova.