Svijet
0

Sirija oštro osudila američki napad

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirija je u ponedjeljak osudila američki napad u kojem je poginulo najmanje osam osoba na istoku zemlje, u blizini granice s Irakom, tvrdeći da se radi o činu "ozbiljne agresije", javljaju svjetski mediji.

Prema sirijskoj državnoj televiziji i novinskoj agenciji Sani, "četiri američka helikoptera su povrijedila sirijski zračni prostor u nedjelju oko 14.45 sati po srednjoevropskome vremenu. Američki vojnici nakon iskrcavanja iz helikoptera na juriš su zauzeli civilnu zgradu u izgradnji i pucali na radnike u njoj, pri čemu je osam osoba poginulo" u selu Al-Sukkarija u blizini iračke granice.

Damask razmišlja o odgovoru na ovaj napad, kazao je glasnogovornik sirijskog ministarstva informacija za televiziju Al-Jazeeru. "Nema sumnje da će doći do neke vrste sirijske reakcije", kazao je glasnogovornik Reem Haddad.

Sjedinjene Države, navodi Al-Jazeera, za sada nisu službeno odgovorili na sirijske optužbe, ali neimenovani američki vojni izvor kazao je za AP da su cilj napada posebnih američkih snaga bili strani borci Al-Qaide koji iz Sirije ulaze u Irak.

SAD i iračka vlada često su optuživali Damask da ne čini dovoljno kako bi zaustavio protuameričke borce, uključujući i one Al-Qaide, da ulaze u Irak. Prema američkim obavještajnim procjenama 90 posto stranih boraca ulazi u Irak preko Sirije.

Izraelski dnevni listovi u ponedjeljak pišu kako je "sada postalo jasno da SAD neće oklijevati u napadu na terorističke mete na sirijskom teritoriju".

Prije napada u nedjelju, navodi izraelski list Haaretz, SAD je dao upozorenje. "Na konferenciji za novinare održanoj prošle sedmice,

visoki američki zapovjednik u zapadnom Iraku upozorio je na pogoršanje situacije na sirijskoj granici, dok su istovremeno Saudijska Arabija i Jordan učinili ono što su Amerikanci tražili i zatvorili svoje granice s Irakom", piše izraelski list.

"Ovaj način izvedbe operacije podsjeća na izraelska 'ciljana ubistva', djelotvornu kombinaciju obavještajne službe i izvedbe, uz korištenje zračnog napada i napada komandosa kako bi se osigurao uspjeh operacije", ističe Haaretz.

Britanski BBC ističe kako se radio o prvome poznatom napadu američkih snaga unutar sirijskog teritorija, te dodaje da je Sirija pozvala američkoga i iračkog otpravnika poslova tražeći od njih da osude "čin agresije". Irak je kazao da je incident "vrijedan žaljenja".

"Iako su Sjedinjene Države dugo vremena Siriju smatrale destabilizirajućom zemljom na Bliskom istoku, Damask se posljednjih mjeseci trudio promijeniti tu sliku i okončati godine globalne izolacije", nastavlja BBC.

Damask je tako pokrenuo indirektne mirovne pregovore s Izraelom, uz posredstvo Turske, te prvi put u povijesti uspostavio diplomatske odnose s Libanonom, zemljom kojom je Sirija do sada dominirala i na političkome i na vojnom planu.

Evropski, američki i arapski dužnosnici sve su češće posjećivali Siriju nakon godina izbjegavanja, te analitičari sada strahuju od moguće promjene pozitivnog stajališta Damaska.