{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sirija odobrila dolazak predstavnice UN-a

F
FENA
6.3.2012. u 14:08
0
0
Sirija odobrila dolazak predstavnice UN-a
0
Sirija odobrila dolazak predstavnice UN-a
Valerie Amos (Foto: AFP)
Šefica Ureda Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valerie Amos saopćila je u utorak da joj je Sirija odobrila da posjeti tu zemlju.
"Sirijske vlasti su potvrdile da mogu posjetiti Siriju ove sedmice i ja ću doći u Damask u srijedu, 7. marta, i ostat ću tamo do petka, 9. marta", navela je Amos u saopćenju.

"Kao što je generalni sekretar UN-a tražio, pokušat ću da uvjeriti sve strane u sukobu da humanitarnim radnicima dozvole nesmetan pristup kako bi mogli evakuirati ranjene i dostaviti pomoć", dodala je ona, navode agencije.

UN još nije siguran da li će Amosovoj biti dozvoljeno da tokom boravka u toj zemlji putuje izvan Damaska, rekla je njena glasnogovornica Amanda Peet.

UN je 22. februara najavio da je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon naložio Amosovoj da ode u Siriju i traži da se humanitarnim organizacijama dozvoli pristup gradovima u kojima se odvijaju protesti, prenio je Tanjug.

Međutim, sirijska vlada je odbila dati zeleno svjetlo, rekavši da čeka da Amos predloži datum. Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je jednoglasno usvojilo saopćenje u kome poziva Siriju da hitno dozvoli pristup humanitarnim organizacijama.

U protestima protiv Asadovog režima, koji su počeli u martu prošle godine mirnim demonstracijama, a kasnije prerasli u pobunu, poginulo je oko 7.600 ljudi, prema podacima UN-a, dok aktivisti tvrde da je njihov broj veći od 8.000.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: