Devetomjesečno nasilje
0

Sirija: Nastavljeni sukobi vojske i dezertera

FENA
Smrtonosni sukobi između redovne sirijske vojske i dezertera nastavili su se i u nedjelju u centralnom i sjeverozapadnom dijelu Sirije, izvrgnotoj nasilnom revoltu već devet mjeseci, izvjestio je Sirijski opserrvatorij za ljudska prava.

U pokrajini Idleb (na sjeverozapadu zemlje) ubijeno je pet civila iz vatrenog oružja u mjestima Kfar Nabl, Saraqueb i Jabal el Zauia, a sukobi između vojnika i dezertera se nastavljaju već drugi dan zaredom u nekoliko gradova i sela u ovoj regiji, u blizini turske granice, naveo je Opservatorij.

  • U Qusseiru, u regiji Homsa (u centralnom dijelu) kuće su djelimično oštećene, gađane iz teških mitraljeza, dok se vode oštre borbe između vojnika i dezertara, saopćio je isti izvor.

Ubijeno je najmanje šest vojnika, od kojih je jedan oficir, a tri oklopna vozila su uništena, potvrdio je Opservatorij i dodao da su dezerteri uhapsili dva oficira.

Poziv na opći štrajk koji su pokrenuli prodemokratski aktivisti prije sedam dana još je na snazi.

Opservatorij također saopćava da su telefonske i internetske veze bile prekinute u Maaret el-Nomanu, kao i električna energija 12 sati dnevno. Štrajk se "uglavnom poštuje u većini mjesta i sela pokrajine Deraa" (na jugu).

U istoj pokrajini "oružane snage su počele dizati barijere koje su stanovnici postavili u okviru štrajka" u Tafasu, a uz pomoć dizalica deblokiraju puteve koji vode u više gradova, navodi isti izvor.

Prodemokratski aktivisti pokrenuli su pokret građanske neposlušnosti započet općim štrajkom 11. decembra. Pozvali su Sirijce da "zatvore svoje trgovine i štandove i blokiraju ceste" da bi povećali pritisak na režim.