Svijet
1

Sirija: Konvoji s lijekovima i hranom nakon 600 dana trebaju stići u Homs

FENA
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Ujedinjene nacije i humanitarne agencije se nadaju da će u subotu, drugog dana humanitarnog primirja između sirijske vojske i pobunjenika, isporučiti pomoć u vidu hrane i lijekova civilima opkoljenim u dijelovima Homsa pod kontrolom pobunjenika. Konvoji humanitarne pomoći trebalo bi da stignu nakon što je u petak iz Homsa evakuirano 83 djece, žena i starijih osoba koji su preživjeli više od 600 dana pod vojnom blokadom.

Evakuaciju ljudi iz Homsa i isporuku humanitarne pomoći omogućio je iznenadni sporazum vlade i vođa pobunjenika o trodnevnom "humanitarnom primirju", postignut uz posredovanje UN-a.

Zvaničnici UN-a kažu da je primirje u petak uglavnom poštovano.

Hrana i lijekovi, koji su očajnički potrebni civilima u Homsu, mjesecima su stajali u skladištu UN-a koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom vlade samo nekoliko kilometara dalje od mjesta na kome se nalaze opkoljeni civili, navodi agencija AFP.

"Hrana i ljekovi se utovaruju u kamione i vrše se pripreme za odlazak u dio Homsa koji se zove Stari grad", napisao je Crveni polumjesec jutros na Twitteru.

Zvaničnici su rekli da će kamionima biti dopremljena hrana za 2.500 ljudi, medicinska oprema i posteljina, kao i gotov novac i druga vrsta pomoći za "zadovoljavanje najhitnijih potreba i onih koji hoće da se evakuiraju i onih koji ostanu u Homsu".

I poslije jučerašnje evakuacije prve grupe civila koji su htjeli da odu iz grada, među više od 2.500 stanovnika koji su još u Homsu ima više stotina žena, djece i starih.

Aktivisti kažu da oni mjesecima ne jedu gotovo ništa osim maslina i neprerađenih žitarica.

Portparol UN-a Farhan Hak je rekao da je bilo sporadične pucnjave u petak za vrijeme evakuacije civila, ali da su obje strane uglavnom poštovale primirje.

"Operacija je uglavnom protekla glatko, ali bilo je izolovanih izvještaja da su se čule sporadične pucnjave tokom dana", kazao je on.

Međutim aktivisti su u subotu optužili vladine snage da su granatirale dijelove Homsa pod kontrolom pobunjenika i tako prekršile primirje.

"Opkoljeni dijelovi grada, naročito oni koji se nalaze blizu Hamadije, gdje treba da dođu konvoji s humanitarnom pomoći, bili su na meti granata s teritorija koje drže vladine snage", rekao je aktivista iz Starog grada.

Opozicija je izrazila zabrinutost da bi obećana isporuka pomoći mogla biti obustavljena, rekavši da bi to bilo "katastrofalno po nevine civile koji se još nalaze u oblasti pod opsadom.

"Pozivamo svijet da pažljivo prati ono što se događa u Homsu narednih sati i dana", poručila je opozicija.

Generalni potsekretar UN-a za humanitarna pitanja i koordinator za humanitarnu pomoć Valeri Amos pozdravila je primirje rekavši da je to "napredak" i "mali, ali važan korak u pravcu poštovanja međunarodnog humanitarnog prava", prenosi agencija Tanjug.