{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sirija i Iran kandidati za Vijeće guvernera IAEA-e

F
29.9.2008. u 14:04
0
0
Sirija i Iran kandidati za Vijeće guvernera IAEA-e
0
Sirija i Iran kandidati za Vijeće guvernera IAEA-e
Foto: AP
Pedeset i druga generalna konferencija 145 država članica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započela je u ponedjeljak u Beču, a na dnevnim redu je i kandidatura Irana i Sirije na upražnjeno mjesto u 35-članom Vijeću guvernera ove agencije UN-a.
Dva aktuelna pitanja trebala bi dominirati tokom rasprave na konferenciji - kandidatura Sirije i Irana na mjesto u Vijeću guvernera, koje je ostalo upražnjeno nakon što je Pakistanu istekao mandat, te nezadovoljstvo islamskih zemalja u vezi s izraelskim nuklearnim arsenalom - kazali su diplomati.

Izrael se smatra jedinom zemljom na Bliskom istoku koja posjeduje atomsko oružje, a koja odbija prihvatiti međunarodnu inspekciju svoga nuklearnoga programa.

Kandidatura Sirije i Irana na mjesto u Vijeću guvernera za grupu Bliskog Istoka i Južne Azije u vijeću IAEA-e zaprepastila je zapadne zemlje.

Prema diplomatima bliskim agenciji, postoje zapravo četiri kandidata, osim Irana i Sirije sa spornim nuklearnim programima, u igri su također Afganistan i Kazahstan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: