Očajnički vapaj
2

Sirija: Humanitarne organizacije uputile apel za pomoć

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Humanitarne organizacije u Siriji pokrenule su program pomoći i podrške osobama ugroženim nasiljem u svim sirijskim gradovima i uputile očajnički apel za hitnu finansijsku pomoć koja bi udovoljila njihovim osnovnim zahtjevima.

Provladine novine Tishrin javile su u četvrtak da je skoro 950.000 osoba ugroženo "napadima terorističkih grupa" tokom 17-mjesečne krize u Siriji. Ti ljudi su obuhvaćeni programima pomoći i podrške, ali su još u očajničkoj potrebi za humanitarnom pomoći i za smještajem, prenosi Xinhua.

Kriza je prinudila Sirijce da napuste svoje domove i radna mjesta i da pronađu utočišta u drugim područjima gdje je manje nasilje.

Sirijska vlada nedavno je oformila komitet za nadzor dodjele humanitarne pomoći koju daje sirijski Crveni polumjesec u saradnji s brojnim vladinim i nevladinim agencijama od početka aprila.

Tishrin navodi da ima 15 do 20 udruženja za socijalnu pomoć u Damasku i u njegovim predgrađima, pored šest ostalih u svakoj sirijskoj pokrajini, koja učestvuje u nadzoru dostave humanitarne pomoći.

Trenutno ima oko 100.000 porodica koje primaju mjesečnu pomoć, a vlada planira da poveća njihov broj na 170.000. Svaka porodica prima pomoć u hrani vrijednu oko 9.000 sirijskih funti (140 američkih dolara).

Sudeći po početnim procjenama, Siriji je potrebna pomoć u vrijednosti od 180 miliona dolara za oko 1,5 miliona ugroženih ljudi, piše Tishrin, postavljajući pitanje o milionima dolara koje su donirale neke zemlje za najugroženije Sirijce.

Haled Erk Sousi, šef operacija sirijskog Crvenog polumjeseca, izjavio je da njegova organizacija ima grupu međunarodnih partnera, uključujući Međunarodni komitet Crvenog križa, Svjetski program hrane i danski Crveni križ, koji pomažu na pružanju podrške ugroženim Sirijcima.

Kazao je da sirijski Crveni polumjesec sada ima oko 11.000 dobrovoljaca, dodajući da samo 2.500 njih učestvuje u programu pružanja pomoći.

  • Sirijski Crveni polumjesec donira hranu za skoro 950.000 Sirijaca, kazao je on, apelujući na povećanje pomoći međunarodnih organizacija.

On se požalio da je UN-ova agencija za koordinaciju humanitarne pomoći, naprimjer, obećala ponuditi pomoć ugroženim Sirijcima, ali da se ništa od toga ne dešava na terenu.

Erk Sousi je izjavio da predgrađa Homsa predstavljaju najveći izazov, dok 40 posto pomoći ide tamo.

Kako se kriza produžava, apeli za više humanitarne pomoći će se povećavati jer sirijska vlada neće biti u stanju da udovolji rastućim zahtjevima Sirijaca pogođenih krizom, posebno u vrijeme dok ta zemlja stenje pod pogubnim ekonomskim sankcijama koje su isušile sve njene potencijale.