Svijet
0

Siniora najavio iskorjenjivanje terorizma u Libanu

FENA
Fuad Siniora; Foto: AFP
Fuad Siniora; Foto: AFP
Libanski premijer Fuad Siniora najavio je u četvrtak borbu na iskorjenjivanju terorizma u Libanu, nakon krvavih sukoba libanske vojske i islamskih ekstremista u palestinskom izbjegličkom logoru na sjeveru zemlje.

"Nećemo se predati pred terorizmom", istaknuo je Siniora tvrdeći kako njegova vlada nije u zavadi s Palestincima i da treba praviti razliku "između terorista i palestinske braće u izbjegličkim logorima".

On je istovremeno obećao zaštitu i podršku Palestincima. U Libanu živi oko 400 hiljada palestinskih izbjeglica.

Libanski premijer je ocijenio da je vojska žrtva terorističke organizacije koja koristi vjeru kao pokriće, misleći na Fatah al-Islam, grupu povezanu s terorističkom mrežom Al-Qaida, koja se sukobila s vojskom. U sukobima su poginula najmanje 32 vojnika i 22 ekstremista.

Hiljade stanovnika izbjegličkog logora Nar al-Bared iskoristile su neformalno zatišje od utorka uvečer da napuste logor koji su ekstremisti pretvorili u svoju bazu. Odlazeći iz logora, oni su rekli da je nekoliko desetaka civila ubijeno.

Primirje je još na snazi usprkos jutrošnjoj sporadičnoj pucnjavi, ali analitičari procjenjuju da će najgore krvoproliće tek uslijediti. Vojska i dalje opkoljava logor u kome je ostalo još na hiljade civila, uglavnom muškaraca, i u srijedu uvečer je pojačala svoje pozicije.

Libanski ministar odbrane Elias Murr je istovremeno postavio utlimatum ekstremistima da se predaju ili suoče s novim vojnim napadom. Vođe grupe su ranije najavile da će se boriti do smrti.

Libanci strahuju da bi se nasilje moglo proširiti i na druge dijelove Libana nakon tri eksplozije bombi u području glavnog grada Bejruta.

Treća bomba ove sedmice eksplodirala je u srijedu uvečer u planinskom gradiću, povrijedivši petero ljudi. Stanovnici grada su optužili Siriju da stoji iza napada. U ranije dvije eksplozije, prenosi VoA, poginula je jedna žena, a više od deset ljudi je ranjeno.