Svijet
0

Singapur: Zaplijenjeno pola tone pitonove kože

NINA
Više od pola tone osušene zmijske kože zaplijenjeno je kao ilegalni teret u jednom kamionu na graničnom prelazu između Malezije i Singapura, saopštile su singapurske vlasti.

Uhapšeni vozač je zajedno s 530 kilograma kože, koja je nekad pripadala "zmijskom caru", predan upravi za poljoprivredni i veterinarski nadzor gdje je jučer procijenjeno da koža, u neprerađenoj formi, vrijedi oko 45.000 singapurskih dolara (22.500 eura).

Prošle jeseni lučka policija je na malom brodu koji je dolazio s indonežanskog otoka Sumatra zaplijenila 40.000 uštavljenih koža pitona i varan-guštera. Vrijednost tog tereta bila je oko 800.000 dolara, a krijumčar je kažnjen s 5.000 i zatvoren na tri mjeseca.

Singapur se odavno smatra središtem svjetske trgovine zmijskom kožom, premda se količine u legalnom prometu sve više smanjuju zbog ograničenja koje nameću veterinarski propisi i ekološka nastojanja da se zaštiti opstanak životinjskih vrsta.

Modna industrija, međutim, već godinama iskazuje veće zahtjeve od ponude, pri čemu je pitonova koža posebno cijenjena zbog "dezena" i kvalitete, kao i zbog pogodnosti za obradu.

Tigrasti piton je najduža zmija na svijetu i može dostići i više od 10 metara. Najveći dio prometa iz Singapura odlazi u Francusku, Italiju i Španiju, a manje se šalje u SAD i Japan. Ukupna vrijednost regularne trgovine kreće se oko 150 miliona singapurskih dolara, odnosno 75 miliona eura godišnje.

Za razliku od krokodila koji se mogu gajiti na farmama, zmijska koža se mora pribavljati od divljih primjeraka i krijumčarima donosi veliku zaradu.