Da li biste je jeli?
45

Singapur je prva zemlja koja je odobrila piletinu uzgojenu u laboratoriji

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlasti u Sinagapuru odobrile su puštanje na tržište mesa koje ne dolazi od zaklanih životinja.

Riječ je o proizvodu kompanije Eat Just iz San Francisca, koja je proizvela piletinu u laboratoriji. Meso je uzgojeno od ćelija životinja, a na početku će se prodavati u obliku medaljona. Firma nije navela kada će tačno njen proizvod doći na tržište, piše BBC.

U posljednje vrijeme na tržištu je sve veća potražnja za alternativama mesnim proizvodima, jer potrošači sve više vode računa o svom zdravlju, dobrobiti i pravima životinja te zaštiti okoliša.

Tržište alternativa mesu moglo bi u sljedećem desetljeću vrijediti 140 milijardi dolara, odnosno oko 10 posto globalne mesne industrije.

Singapurska regulatorna agencija za hranu (SFA) saopćila je da je stručna radna skupina pregledala podatke o proizvodnom i kontrolnom procesu uzgojene piletine firme Eat Just.

"Utvrđeno je da je proizvod siguran za konzumaciju na predviđenim nivoima upotrebe te je dobio dozvolu da se prodaje u Singapuru kao sastojak medaljona firme Eat Just", kazao je SFA.

Agencija je saopćila da je uspostavila regulatorni okvir za "novu vrstu hrane" kako bi osigurala da uzgojeno meso i drugi alternativni proteinski proizvodi udovoljavaju sigurnosnim standardima prije nego što se počnu prodavati u Singapuru.

Iz firme su naveli kako u procesu proizvodnje ovakve vrste mesa nisu korišteni antibiotici, a piletina je imala niži mikrobiološki sadržaj od konvencionalne piletine.