Filmska akcija
35

Sin narkobosa El Chapa izručen SAD-u: Optužen za trgovinu drogom i naručivanje ubistva

I. M.
Foto: US State Department
Foto: US State Department
Sin zloglasnog narkobosa Joaquina "El Chapa" Guzmana izručen je SAD-u pod optužbom za trgovinu drogom, saopćio je američki državni tužilac.

Ovidio Guzman je osumnjičen da je zajedno sa svojim bratom vodio moćni narkokartel Sinaloa koji je osnovao njegov otac. Ovidio je također optužen da je naručio ubistvo pjevača koji je odbio da nastupi na njegovom vjenčanju.

On je uhapšen u januaru u sjevernoj meksičkoj državi Sinaloa i od tada je u pritvoru.

"Ova akcija je najnoviji korak u nastojanju Ministarstva pravde da napadne svaki aspekt djelovanja kartela", rekao je američki državni tužilac Merrick Garland u izjavi povodom izručenja.

Kazao je da je borba protiv kartela uključivala nevjerovatnu hrabrost policije Sjedinjenih Država i meksičkih pripadnika policije i vojnih službi, od kojih su mnogi dali svoje živote u potrazi za pravdom. Garland je također zahvalio meksičkoj vladi na pomoći u dovođenju Ovidija u SAD.

Ovidio Guzman je jedno od četvero djece koje je El Chapo imao tokom veze sa Griseldom Lopez 1980-ih i 90-ih godina. Najstariji od njih, Edgar, ubijen je u pucnjavi u kartelu 2008. godine.

El Chapo također ima drugu djecu iz svog prethodnog braka i iz kasnije veze sa Coronelom.

Guzman, također poznat kao "El Raton" (Miš), uhapšen je izvan grada Culiacan nakon šestomjesečne operacije nadzora.

Dvadeset devet ljudi je poginulo u sukobu koji je izbio, a članovi njegovog kartela palili su autobuse i automobile kako bi blokirali prilazne puteve kako bi spriječili policijsko pojačanje da stigne do grada.

Ovidio je helikopterom prebačen u Mexico City iz straha da će policajci pokušati da napadnu konvoj ako bude prevezen cestom.

U junu 2020., snage sigurnosti su ga nakratko pritvorile, ali im je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador naredio da ga puste "kako ne bi doveli stanovništvo u opasnost" dok su naoružani napadači iz Sinaloe palili autobuse i upuštali se u borbe s policijom i vojnicima. Krio se narednih 18 mjeseci prije ponovnog hapšenja u januaru 2023. godine.