Zbog depresije
15

Sin Fidela Castra izvršio samoubistvo

Klix.ba
Fidel Angel Castro Díaz-Balart (Foto: EPA-EFE)
Fidel Angel Castro Díaz-Balart (Foto: EPA-EFE)
Fidel Angel Castro Diaz-Balart, šezdesetosmogodišnji sin bivšeg lidera Kube Fidela Castra, izvršio je samoubistvo u Havani, saopćili su kubanski državni mediji.

Castro Diaz-Balart je pronađen mrtav u četvrtak ujutro, a navodno je patio od depresije. On je prvi Castrov sin, a imao je nadimak Fidelito, odnosno Mali Fidel. On je bio nuklearni fizičar, a obučavao ga je bivši Sovjetski savez.

"Fidel Angel Castro Diaz-Balart, koji je bio na liječenju od depresije nekoliko mjeseci, izvršio j samoubistvo", objavile su kubanske novine Granma.

On je bio i naučni savjetnik kubanskom državnom vijeću te je imao funkciju potpredsjednika Kubanske akademije nauka. Kubanski nuklearni program je vodio od 1980. do 1992. godine, nakon čega je on prekinut zbog raspada Sovjetskog saveza.

Rođen je tokom kratkog braka njegovog oca i Mirte Diaz-Balart, kćerke istaknutog kubanskog političara. Porodica s majčine strane je postala istaknuti protivnik Castra na Floridi. Njegov rođak Mario Diaz-Balart je američki kongresmen.

Fidel Castro je bio jedan od političkih lidera s najdužim stažom, a umro je 2016. godine kada je imao 90 godina.