Svijet
0

Sin Donalda Trumpa izbjeglice uporedio s otrovnim bombonama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sin Donalda Trumpa Donald Trump Junior našao se ove sedmice na udaru američke javnosti nakon što je izbjeglice uporedio s otrovnim bombonama, piše Guardian.

Na svom Twitter profilu Trump Junior je napisao: "Da imam zdjelu Skittlesa i kažem ti da će te samo tri ubiti, da li bi uzeo pregršt? To je naš problem sa sirijskim izbjeglicama". Ove riječi propraćene su sloganom kampanje njegovog oca "Make America Great Again" i protumačene kao sugestija da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne trebaju nikako primati izbjeglice.

Iz kompanije Wrigley, koja proizvodi Skittles, jedan od američkih omiljenih slatkiša, rekli su da je ova analogija neprikladna.

"Skittles je slatkiš. Izbjeglice su ljudi. Ne mislimo da je ovo prikladna analogija", rekla je glasnogovornica Wrigleya i dodala da će se uzdržati od daljeg komentara jer bi se sve što kažu moglo protumačiti kao marketing.

Trumpa Juniora kritikovali su mnogi korisnici Twittera, uključujući i poznate osobe poput pisca i teologa Reze Aslana. Osim samog sadržaja poruke tviteraši su kritikovali i Trumpovu gramatiku, kao i činjenicu da poruka nije originalna, već ju je ranije podijelio bivši kongresmen John Welsh.