Jean Mitterrand
0

Sin bivšeg predsjednika na ivici siromaštva

FENA
U završnoj riječi odbrane u slučaju ilegalne prodaje oružja Angoli, u kome je jedan od osumnjičenih Jean-Christophe Mitterrand, sin bivšeg francuskog predsjednika, advokat je opisao svog klijenta kao "čovjeka na ivici siromaštva", Suđenje za slučaj "Angolagejt" ulazi u posljednju fazu poslije tri mjeseca rasprava.

Pedesetak advokata brani 42 optužena u ovoj aferi prodaje oružja Angoli u devedesetim godinama prošlog vijeka, u kojoj su među optuženima i istaknute ličnosti iz političkog života.

Šezdesetdvogodišnji sin bivšeg predsjednika Francuske riskira tri godine zatvora, od kojih dvije godine uvjetnog, kao i kaznu od 375.000 eura.

Mitterrandov advokat je izjavio sudu da je njegov klijent "na rubu je siromaštva, nema ni centa, hrane ga majka i žena, slikarka koja prodaje svoja platna".

Jean-Christophe Mitterrand, koji je već osuđen na 30 mjeseci uvjetnog zatvora zbog utaje poreza, tvrdi da je "bez primanja i nasljeđa", prenose agencije

Njegov advokat je objasnio da su mu sudije oduzele pasoš zbog čega ne može da putuje, kako bi obavljao poslove, pa ni da zarađuje.

Sin bivšeg predsjednika Francuske osumnjičen je da je primio 2,3 miliona eura da bi posredovao u upoznavanju glavnih aktera afere. On se brani da je ovaj novac dobio za savjetničke usluge.