"Oslobodite Pussy Riot"
0

Simpatizer Pussy Riota počinio dvostruko ubistvo

Klix.ba
Protesti širom svijeta (Foto: Arhiv/AFP)
Protesti širom svijeta (Foto: Arhiv/AFP)
Tijela dvije žene pronađena su pored poruke u kojoj se pozivaju vlasti da oslobode članice punk benda Pussy Riot, rekli su ruski detektivi.

Iako detektivi smatraju da je poruka samo način da se s pravog traga o ubici skrene pažnja na pristalice benda, mediji su već objavili natpise u kojima govore kako su simpatizeri Pussy Riota počinili ili inspirisali dvostruko ubistvo, javlja Sky News.

"Ovo što se dogodilo u Kazanu je užasno. Žao mi je da neki luđaci koriste ime našeg benda u te svrhe", rekla je Nikolai Polozov, članica benda koja je zatvorena.

Ruski Komitet za istrage saopćio je kako su žene stare 76 i 38 godina ubijene prošle sedmice u stanu u centru grada Kazan s porukom "Oslobodite Pussy Riot" na zidu napisanom krvlju.

Policija nije objavila imena žena niti detalje o tome da li su na neki način povezane sa članicama benda. U zvaničnim izjavama rekli su kako je ubistvo počinila navjerovatnije psihički oboljela osoba ili ovisnik o drogama koji je ovaj čin pokušao "prišiti" simpatizerima benda.

Dvosturko ubistvo pokrenulo je internet hajku protiv simpatizera punk benda Pussy Riot, optužujući ih za vandalizam i nasilje.

"Ljudi koji su vođeni snagom mržnje Boga su sposobni da učine bilo koji zločin. Niti jedna sila ili zakon ih ne može zaustaviti", rekao je vođa mladih pravoslavaca Dmitry Tsorionov.