{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Simone Veil primila evropsku nagradu koju dodjeljuje kralj Juan Carlos

F
FENA
18.6.2008. u 17:46
0
0
Simone Veil primila evropsku nagradu koju dodjeljuje kralj Juan Carlos
0
Simone Veil primila evropsku nagradu koju dodjeljuje kralj Juan Carlos
Foto: Reuters
Bivša francuska ministrica i predsjednica Evropskog parlamenta Simon Veil primila je u srijedu u Caceresu, na zapadu Španije, iz ruku španskoga kralja Juana Carlosa Evropsku nagradu Charles V (Karlo V) koju dodjeljuje fondacija Yuste.
Ova nagrada dodjeljuje se ličnosti koja je doprinijela u razvoju "naučnih, historijskih i kulturnih vrijednosti" u Evropi i na njenom "procesu ujedinjenja", precizira fondacija Evropske akademije Yuste.

Prethodni dobitnici nagrade su Jacques Delors (1995), Wilfried Martens (1998), Mihail Gorbačob (2002), Jorge Sampaio (2004) i Helmut Kohl (2006).

Nagradu je uručio kralj Juan Carlos, na ceremoniji održanoj u kraljevskom manastiru Yuste u Caceresu, u prisustvu mnogobrojnih ličnosti, među kojima i predsjednika Evropskog parlamenta Hans-Gert Pottering.

Simon Veil, rođena u Nici 1927., preživjela logore Auschwitz i Bergen-Belsen, priznata je i poštovana ličnost na francuskoj i evropskoj političkoj sceni.

Veil je obavljala mnogobrojne funkcije, između ostaloga je bila francuska ministrica zdravstva, predsjednica Evropskoga parlamenta zatim ministrica socijalnih poslova i zdravstva, a potom ulazi u Ustavno vijeće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: