20. godišnjica pada Zida
0

VIDEO / Simbolično obaranje domina u Berlinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Berlinu se brojnim manifestacijama u ponedjeljak obilježava druga decenija od rušenja Berlinskog zida koji je od 1961. godine dijelio grad na istočni i zapadni dio.

Centralne manifestacije povodom obilježavanja ove godišnjice počele su vjerskom službom u crkvi Gejtcemane (Gethsemane) u istočnom djelu Berlina, kojem je prisustvovala i njemačka kancelarka Angela Merkel u prisustvu velikog broja visokih stranih gostiju.

  • Srećna sam što mogu da pozdravim američku državnu tajnicu Hillary Clinton. Dobrodošli povodom ovako velikog dana u Njemačkoj koji ćemo proslaviti zajedno s Evropom i s mnogim zemljama svijeta, posebno sa SAD-om, izjavila je Merkel.

Ova crkva je izabrana za jedno od mjesta na kojima se u ponedjeljak obilježava godišnjica pada Berlinskog zida jer je bila među najaktivnijim centrima protesta tokom napetih mjeseci koji su prethodili otvaranju granice i rušenju zida.

Taj događaj se smatra simboličnim početkom pada komunističkih režima, ujedinjenja Njemačke i kraja hladnog rata.

Kako javljaju BBC-jevi izvještači iz Berlina, tokom prijepodneva je kod dijelova zida koji su ostavljeni kao svojevrsni spomenici u gradu, tekao muzički program uz govore u kojima su se učesnici događaja od prije dvije decenije sjećali dramatičnih događaja 9. novembra 1989.

Grupa učesnika je položila crvene ruže u rupice u ostavljenim djelovima betonskog zida, u znak sjećanja na više od 130 osoba ubijenih pri pokušaju da preko zida pobjegnu u zapadni Berlin.

Tokom popodneva veliki broj svjetskih lidera će se priključiti Merkel, bivšem sovjetskom lideru Mihajlu Gorbačovu i bivšem lideru Solidarnosti i predsjedniku Poljske Lechu Walesi, koji će preći zajedno preko prvog graničnog prijelaza u bivšu Istočnu Njemačku koji je otvoren 1989. godine.

Merkel je odrasla u Istočnoj Njemačkoj i bila je među dvadeset hiljada ljudi koji su prešli most kod ulice Bornholmer tokom historijske noći u Berlinu prije dvije decenije.

Nakon mjeseci promjena koje su zahvatile istočnu Evropu i demonstracija održanih u Njemačkoj 9. novembra 1989. godine, politbiro istočnonjemačkih komunisitčkih vlasti ukinuo je granične kontrole prema zapadu uključujući i privatne prelaske u zapadni dio Berlina.

Iako odluka o ukidanju nije trebalo da stupi na snagu istog časa, stanovnici oba djela Berlina spontano su se iste večeri okupili na nekim od kontrolnih punktova.

Žitelji istočnog djela grada počeli su da prelaze na zapad gdje su ih, uz suze, zagrljaje i pokoju flašu šampanjca dočekivali zapadni Berlinci - a neki od njih su se u programu BBC-ja sjećali tog događaja.

Danas se na najpoznatijem kontrolnom punktu "Charlie" koji je bio u nadležnosti američkog sektora, okupljaju uglavnom turisti.

Tu se osim muzeja u kojem su prikazane replike predmeta iz doba hladnog rata kao što su oznake, uniforme, fotografije i ostali predmeti iz nekadašnjeg DDR-a, nalaze i ulične tezge na kojima je moguće kupiti šapke s petokrakama, šubare, pečate sa znakom nekadašnje istočne Njemačke i umanjene modele trabanta.

Jedan od prodavaca ispred kontrolnog punkta "Charlie" priča da ima ukupno 17 različitih pečata iz doba hladnog rata: "Imamo pečate koji su stavljani u pasoše na graničnom prijelazu. Imamo one koji su važili za ulazak u istočni Berlin, zapadni Berlin, imamo one koji su izdavani u britanskom sektoru grada, američkom, francuskom, sovjetskom".

Većina stanovnika Berlina, kao i turisti s kojima je BBC razgovarao, smatraju da je pad Berlinskog zida donio pozitivne promjene Njemačkoj i cijeloj Evropi, pa i svijetu.

Oni će slaviti činjenicu da je prije 20 godina okončan totalitarni režim u istočnoj Njemačkoj i da je stavljena tačka na decenije u kojima se ne zna tačan broj onih koji su pokušali da pređu s istoka na zapad.

Skoro 14 hiljada istočnih Njemaca je u tome uspjelo, više stotina njih je taj pokušaj platilo glavom.

Ali ima i onih koji smatraju da pad Berlinskog zida nije bio toliko dobra stvar, prije svega za razvoj zapadnog Berlina.

  • S ekonomske tačke gledišta, pad zida nije tako dobar, ali je svakako dobar za građane i za porodice koje su se nakon toga ponovo našle na okupu. Nakon ujedinjenja Njemačke sav novac je usmjeren na razvoj istočnog djela zemlje i istočnog Berlina. Mi sa zapada smo tako ostali uskraćeni, rekao je jedan stanovnik Berlina u programu BBC-a.

Berlin, u ponedjeljak 9. novembra, osim koncerta ispred Brandenburgške kapije, prigodnih izjava šefova evropskih država i obraćanja Angele Merkel čeka i obaranje pripremljenih i postavljenih hiljadu džinovskih domina koje su napravili studenti iz cijele Evrope.

Domine, na kojima su ispisane poruke o slobodi, postavljene su duž trase kojom se nekada protezao Berlinski zid.

Domine će biti oborene i rušeći one će simbolizovati kako su ondašnje vlade komunističkih zemalja istočne Evrope padale jedna za drugom.