{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Simbolična kazna fotografima koji su lovili Lady Di

F
22.2.2006. u 23:31
0
0
Simbolična kazna fotografima koji su lovili Lady Di
0
Simbolična kazna fotografima koji su lovili Lady Di
Tri fotografa koja su se našla na sudu jer su slikali britansku princezu Dianu i njenog prijatelja Dodija Al-Fayeda u noći kada su poginuli u saobraćajnoj nesreći 1997. u Parizu osuđena su na simboličnu kaznu od jednog eura na ime odštete za povredu privatnosti.
Apelacioni sud u Parizu kaznio je Jacquesa Langevina, Fabricea Chaserryja i Christiana Martineza, koje je Mohamed Al-Fayed, Dodijev otac, sudski gonio zbog fotografija koje su snimili na izlazu iz hotela "Ritz" i na mjestu saobraćajne nesreće.

Krajem novembra 2003. sud u Parizu ih je prvobitno oslobodio optužbe. Ovakvu odluku je kasnije potvrdio i apelacioni sud, ali se Mohamed Al-Fayed dalje žalio pa je u aprilu 2005. kasacioni sud poništio odluku i ponovo vratio predmet apelacionom sudu na razmatranje.

Odlukom suda, trojica fotografa također imaju obavezu da objave u tri domaća ili strana glasila, po izboru podnosioca tužbe, i o svom trošku, saopćenje o konačnoj sudskoj odluci.

U obrazloženju odluke sud navodi da su fotografije uzete u trenutku kada se Dodi Al-Fayed nalazio u kolima, mjestu koje se smatra privatnim prostorom, iz čega proizlazi da je došlo do povrede privatnosti.

"Fotografije, na kojima se vidi Dodi Al-Fayed teško povrijeđen, u krvi, neprokretnog tijela, nedvosmisleno predstavljaju izraz nepoštovanja čovjekove ličnosti, pa samim tim i kršenje privatnosti dotične osobe", istakao je sud.

Podsjećamo, princeza Diana i Dodi Al-Fayed poginuli su u saobraćajnoj nesreći 31. augusta 1997. u pariškom tunelu "Alma", uz rijeku Senu. Tunel je bio pun fotoreportera, ali nijedan od njih nije spustio kameru i pružio pomoć unesrećenima.

Nakon što je dva sata kasnije izvučena iz smrskanog vozila i prebačena u bolnicu, nad bivšom princezom od Walesa bezuspješno je izvedena hirurška intervencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: