|

Simatović traži da bude privremeno pušten na slobodu

Simatović traži da bude privremeno pušten na slobodu
0
F
FENA
4.12.2009. u 20:01
2
komentara
0

dijeljenja
Simatović traži da bude privremeno pušten na slobodu
Haški optuženik Franko Simatović zatražio je u petak da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Tribunala, od 16. decembra do 15. januara, saopćeno je iz Haškog tribunala.
Simatovićevi branioci podsjetili su da je posljednje ovogodišnje zasjedanje Pretresnog vijeća u slučaju protiv bivšeg šefa državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za 15. decembar i da će postupak biti nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, naglasila da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda, kao i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Haag, prenosi Tanjug.

Advokati su, takođe, primjetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme odbrane, koja još nema kancelariju u Haagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana djela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine. Stanišić je izručen Haagu u junu, a Simatović u maju. Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, međutim, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odgađano je više puta.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...