Svijet
0

Silvio Berlusconi i treći put?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi dan dvodnevnoga glasanja na parlamentarnim izborima u Italiji protekao je uz spekulacije da će ishod donijeti novu blokadu parlamenta, izvještava u ponedjeljak The Times na svojim vanjskopolitičkim stranicama.

Zbog mogućeg izjednačenog rezultata dvojice rivala - medijskog magnata Silvija Berlusconija, koji nastoji po treći put postati premijer, i Waltera Veltronija, nasljednika Romana Prodija na čelu koalicije lijevog centra - sasvim je izvjesno da će 62. talijanska vlada od Drugoga svjetskog rata imati tehničkog premijera.

A potom eventualno reformu izbornog sistema i nove parlamentarne izbore.

Čak i ako osvoji većinu u donjem domu parlamenta, nastavlja Times, Berlusconi neće imati punu kontrolu u gornjem domu Senatu, čiji se članovi biraju po kompliciranom proporcionalnom sistemu, koji je Berlusconi uveo pred sam kraj svog mandata ne bi li omeo očekivanu Prodijevu pobjedu.

Ipak, ovo glasanje će iznad svega obilježiti rezignacija i slaba izlaznost razočaranih Talijana koji nisu uvjereni da će samozadovoljna politička elita moći riješiti ekonomsku i socijalnu krizu, ko god došao na vlast, piše Times.