Australija
0

Silovatelj mora žrtvama platiti milion dolara odštete

Sarajevo-x.com
Jedan od najvećih seksuanih prestupnika u Australiji John Xydias dužan je platiti više od jednog miliona dolara kompenzacije ženama koje su zbog njega pretrjele bol i patnju.

Četrdesetpedogodišnji John Xydias osuđen je na 28 godina zatvora nakon što se u julu mjesecu ove godine izjasnio krivim pod 86 tačaka optužbe za seksualne napade i silovanje žena u periodu od 1991. godine do 2006. godine.

Mnoge od tih žena koje su u dobi od 19 do 39 godina nisu ni znala da su bile seksualno zlostavljane dok im policijski dužnosnici nisu pokazali snimke na kojima su vidjele kako ih Xydias najprije drogirao, a zatim seksualno zlostavljao.

Sud je Xydiasu osim 28 godina zatvora dosudio i plaćanje odštete u iznosu od nešto više od milion dolara koje je dužan platiti za pet žrtava.

"Novac koji je Xydias dužan platiti žrtvama neće nadomjestiti fizičku i psihičku bol kroz koju su prošle.“, kazala je sudinica Marilyn Warren.

Xydias, kojeg optužnica tereti za 25 silovanja i 61. seksualno zlostavljanje, služit će najmanje 20 godina zatvora prije nego što je mogne biti pušten na uslovnu slobodu.