{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Silikonska dolina' sa sve manje silikona

S
2.8.2009. u 08:00
0
2
'Silikonska dolina' sa sve manje silikona
0
'Silikonska dolina' sa sve manje silikona
Nezaposleni radnici u kalifornijskoj 'Silikonskoj dolini' sve više odustaju od poslova u oblasti visokih tehnologija i okreću se drugim industrijama kakve su zdravstvo i proizvodnja čiste energije.
Prema pisanju lista Wall Street Journal, nezaposlenost je u središtu američke i svjetske doline visokih tehnologija porasla na čak 11, 8 posto, što je mnogo više i od nacionalnog prosjeka SAD-a.

Zbog toga su, prema pisanju lista, sve popularnija druga zanimanja za koja opet najviše interesa pokazuju upravo otpušteni ili na tržištu svježi stručnjaci za oblast visokih tehnologija. Upravo su oni u 80 posto slučajeva korisnici vladinih programa za profesionalnu preorijentaciju koji su za vrlo kratko vrijeme popunili sva slobodna mjesta.

Dvije oblasti za sada još uvijek bilježe rast. U zdravstvu je, na primjer, od početka ove godine u Kaliforniji zaposlenost porasla za 4, 2 posto, dok su investicije u proizvodnju čiste energije u junu iznosile 1,2 milijarde dolara.

Dosta radnika koji su bili uposleni u velikim internetskim ili softverskim kompanijama, izgubili su plate koje su bez bonusa iznosile i po 175.000 dolara na godinu, moravši prihvatiti slabije plaćene poslove u drugim oblastima ili pokrenuti svoje vlastite.

Ljepota poroka forumanja

02.08.2009. u 08:30

Krave nagazile na mine

01.08.2009. u 23:17
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: