Svijet
0

Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH ne zavise od Daytonskog sporazuma

FENA
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić pozdravio je zajedničku izjavu Christiana Schwarz-Schillinga i Javiera Solane od 18. januara u kojoj oni ističu neosnovanost povezivanja kosovskog pitanja s međunarodno-pravnim statusom BiH.

Navedena izjava, međutim, također implicira da suverenitet i teritorijalni integritet BiH počivaju na Daytonskom sporazumu, što može stvoriti opasan presedan po BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i svake druge nezavisne države, počivaju na ustaljenim aktima, normama i principima međunarodnog prava te su stoga neupitni i u potpunosti neovisni od Daytonskog sporazuma, stoji u saopćenju.

-Bilo kakve izjave koje vežu suverenitet i teritorijalni integritet BiH za Daytonski sporazum vode ka razvijanju teze da opstanak BiH kao države isključivo ovisi o opstanku dejtonskog poretka BiH. Zaživljavanje ovakve teze bi od BiH napravilo jedinu državu u svijetu čiji bi suverenitet i teritorijalni integritet ovisio o jednom mirovnom sporazumu, saopćeno je.