Svijet
0

Silajdžić se sastao s američkim kongresmenima i senatorima

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić sastao se tokom prva dva dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama s nizom kongresmena i senatora s kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu.

Na sastancima s kongresmenima Jimom McDermottom i Russom Carnahanom Silajdžić je razgovarao o velikom značaju uloge SAD-a na provođenje Daytonskog sporazuma i reformske procese u BiH.

Za danas su planirani sastanci s kongresmenima Danom Rohrabacherom, Mikeom Rossom, Frankom Wolfom, Chrisom Smithom i senatorom Benom Cardinom.

Komentirajući odluku Evropske komisije da dozvoli parafiranje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Silajdžić je istaknuo da se nada da zvanična Srbija ovo neće shvatiti kao nagradu za ulogu u agresiji, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu, koje je potvrdio Međunarodni sud pravde, kao i za ignoriranje presude tog suda.

"Ovaj ugovor je trebalo da bude podsticaj Srbiji da se ponaša u skladu s evropskim vrijednostima i standardima, a posebno u skladu sa svojim međunarodnopravnim obavezama prema Bosni i Hercegovini. Konstantno i destablizirajuće miješanje u unutarnje stvari BiH mora prestati, na što je međunarodna zajednica upozorila demaršom kvinteta ambasadora prije nekoliko dana. Odluku Evropske komisije da parafira ugovor sa Srbijom stoga posmatramo u okviru događanja oko statusa Kosova. Potpisivanje ovakvog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu bi bio veoma pozitivan korak u sadašnjoj situaciji. S obzirom na ove događaje, očekujemo da će Evropska komisija pokazati blagonaklonost prema Bosni i Hercegovini sličnu onoj koju je pokazala prema Srbiji u pogledu ispunjavanja ranije određenih obaveza", Silajdžićeve su riječi prenesene u saopćenju za javnost.