{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić razgovarao o reformama u BiH

S
24.9.2009. u 18:16
0
1
Silajdžić razgovarao o reformama u BiH
0
Silajdžić razgovarao o reformama u BiH
Tokom prva dva dana posjete New Yorku, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, imao je niz susreta i aktivnosti usmjerenih u pravcu djelovanja Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama kao i u vezi sa neophodnim reformama u našoj zemlji.
Aktivnosti tokom utorka su bile usmjerene na učešće u radu Clintonove globalne inicijative (CGI), uključujući i razgovore o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa državnicima iz nekoliko zemalja tokom prijema za šefove država i vlada koji je organizovao predsjednik Clinton, saopćeno je iz Siljadžićevog kabineta.

Nakon jučerašnje ceremonije otvaranja debate u Generalnoj skupštini UN-a, Silajdžić je prisustvovao poslovnom ručku koji je u njegovu čast priredio Thomas Miller, bivši ambasador SAD-a u BiH. Tokom obraćanja pred preko dvadeset predstavnika poslovnog sektora i medija, Silajdžić se posebno osvrnuo na potencijal bh. tržišta i prilike za ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine. Prisutnima se također obratio i Mujo Selimović, vlasnik MIMS Grupacije, na temu investiranja u Bosni i Hercegovini.

Silajdžić se potom susreo sa James Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara SAD-a Hillary Clinton. Tokom sastanka na kom su također prisustvovali ministar vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Stuart Jones, razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i mogućnostima za određene reformske procese u narednom periodu.

Silajdžić se jučer također susreo sa Ekmeleddin İhsanoğlu-om, generalnim sekretarom Organizacije islamske konferencije (OIC). Razgovarano je o konkretnim vidovima podrške OIC-a interesima Bosne i Hercegovine, te o drugim vidovima saradnje.

Silajdžić se potom obratio na prijemu za šefove država i vlada balkanskih zemalja na kom su prisustvovali visoki zvaničnici iz gotovo svih zemalja regiona. Za danas je planiran nastavak učešća u radu CGI, te obraćanje na Rutgers univerzitetu, dok je za sutra planiran nastavak bilateralnih susreta, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: