{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sijamske blizanke uspješno razdvojene dan nakon rođenja

18.10.2012. u 09:28
16
2
Sijamske blizanke uspješno razdvojene dan nakon rođenja
16
Sijamske blizanke uspješno razdvojene dan nakon rođenja
Blizanke Rosie i Ruby, koje su bile spojene crijevima, uspješno su razdvojene, a ljekari u bolnici Great Ormond Street u Londonu vjeruju da će djevojčice živjeti normalnim životom.
Kada su ljekari otkrili da Angela Formosa nosi sijamske blizance, rekli su joj da je trudnoća rizična i da neće moći iznijeti trudnoću. No, majka je uspjela i rodila je kćerke Rosie i Ruby koje su bile spojene abdominalnim dijelom te su dijelile crijeva.

Samo dan nakon rođenja blizanke su podvrgnute operaciji razdvajanja. Bilo je to 27. jula, a operacija u kojoj je učestvovao tim od 15 ljekara je trajala pet sati.

Ljekari su tek sada objavili da je operacija bila sasvim uspješna i da će djevojčice, koje sada imaju 12 sedmica, moći voditi normalan život.

"To što su ljekari uradili za moje djevojčice je divno. Kada sam ostala u drugom stanju rekli su mi da su šanse da iznesem trudnoću do kraja sasvim male. Rekli su mi da su djevojčice spojene, ali nisam željela prekinuti trudnoću. Hvala ljekarima koji su ih operisali, one se sada dobro osjećaju, ponašaju se kao i sve ostale bebe, jedu, plaču i smiju se", kazala je sretna majka.

Ljekari su istakli da će djevojčice morati na još jednu operaciju za šest mjeseci i moguće da će nakon toga biti potrebna i dodatna operacija, ali su sigurni da će moći voditi normalan život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: