Dvije bebe, a ne jedna s dvije glave
0

Sijamske blizance iz Brazila ljekari za sad neće razdvajati

Sarajevo-x.com
Ljekari iz Brazila su rekli da zasad neće biti razdvajanja sijamskih blizanaca Emanoela i Jesusa koji imaju dva mozga, ali dijele jedno srce, pluća i jetru.

Obrazloženje ljekara je da zbog toga što su oba mozga funkcionalna i pošto je beba u dobrom stanju zasad neće pokušavati da ih razdvoje.

"Nemoguće je donijeti odluku, ne samo zbog fizičkih razloga nego i zbog etičkih. Važno je da svi razumiju da su ovo dvije bebe, a ne jedna sa dvije glave", rekao je doktor Neila Dahas iz bolnice Santa Casa de Misericordia na sjeveru Brazila, prenosi AFP.

Majka Maria de Nazare je rekla kako je očekivala blizance, ali je pred porod saznala da nosi sijamske blizance. Komplikacije su nastale zbog odgađanja u podjeli ćelija među embrionima blizanaca.

Stanje je u medicini poznato kao dicephalic parapagus i izuzetno je rijetko. Isti slučaj zabilježen je 1990. godine kada su rođene Amerikanke Abby i Brittany Hensel koje su vodile relativno normalan život u rodnoj Minnesoti i pojavile se u dokumentarcu 2008. godine.