Svijet
0

Šiitska stranka objavila bojkot nove iračke vlade

FENA
Šiitska politička stranka saopćila je u petak da neće učestvovati u formiranju nove vlade, ustvrdivši kako je izbor ministara diktiran ličnim interesima i sebičnim željama suprotnim duhu nacionalnog jedinstva.

"Ustanovili smo da način na koji pregovori napreduju i način na koji se ministarska mjesta raspodjeljuju ne vodi stvaranju istinski novog Iraka", izjavio je Sabah al-Saadi, portparol stranke Fadhila, za Associated Pressu telefonskom interviewu.

Fadhila, koja ima 15 mjesta u 275-članom parlamentu - jedna je od sedam stranaka koje čine moćni šiitski blok - Ujedinjeni irački savez. Njeno povlačenje odražava kontinuirane izazove s kojima se suočava mandatar za premijera Nouri al-Maliki u svojim pokušajima da oformi novu vladu nacionalnog jedinstva uoči zakazanog roka od 22. maja.

"Stoga smo zauzeli konačni stav da nećemo učestvovati u vladi, ali ćemo ostati u parlamentu kako bismo izrazili glas naroda. Mi ćemo oformiti opozicioni blok u parlamentu", kazao je al-Saadi.

Al-Maliki je izjavio da će objaviti novu vladu do kraja sedmice, ali su šiitski i sunitski poslanici saopćili kako su se pregovori između raznih političkih blokova otegli i malo je vjerovatno da će kompletna lista ministara u vladi biti objavljena prije iduće sedmice.

Al-Saadi je odbio konkretizovati šta je izazvalo stranačku odluku da povuče prijedloge za ministarska mjesta. Tokom proteklih sedmica, međutim, njeni zvaničnici u više su navrata tvrdili kako žele ključno ministarstvo nafte, jedno od pet takozvanih "suverenih" ministarstava. Ostala su ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, vanjskih poslova i finansija.

Član Fadhile Bahr al-Uloum ranije je obavljao dužnost ministra nafte. On je, međutim, po drugi put podnio ostavku u januaru zbog gnjeva javnosti oko visokih cijena nafte u Iraku. Njegova ostavka uslijedila je nakon kritika uglednih šiitskih članova vlade.

"Fadhila zaslužuje više od ostalih ministarstvo nafte, posebno ukoliko ustanovimo da se neki važni položaji dodijele nezavisnim kandidatima", izjavio je al-Saadi, dodajući "kako se vlada treba formirati na bazi iskrenosti i odanosti Iraku".