Svijet
0

Sihanuk neće svjedočiti pred sudom za Crvene Kmere

FENA
Bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk izjavio je da neće svjedočiti pred sudom koji su osnovale Ujedinjene nacije kako bi se sudilo za genocid počinjen pod režimom Crvenih Kmera 1970-tih godina.

Bivši 84-godišnji vladar je pozvao jednog predstavnika suda da se s njim sastane u palači i sasluša njegovu verziju događaja, jer ga neki optužuju da se povezao s Crvenim Kmerima koje smatraju odgovornim za smrt dva miliona Kambodžanaca između 1975. i 1979.

Nijedan predstavnik suda se nije pojavio, pa je Sihanuk napisao pismo u kojem je naveo da je već sve rekao kao svjedok i da nema ništa dodati pred sucima.

Prošle godine kralj je izjavljivao da će se pojaviti pred sudom koji je prethodno okarakterizirao kao "komediju" i "licemjerstvo", javio je AFP.

Oko dva miliona ljudi je izgubilo život pod ultramaoističkim režimom Crvenih Kmera koji je uveo teror u Kambodži, ispraznio gradove, ukinuo vjeru, škole i novac i sistematski eliminirao svakog protivnika.

Jedan sud s međunarodnim učešćem s velikom mukom je osnovan u Phnom Penhu kako bi sudio glasnim vođama odgovornim za užase, ali je do sada osuđen samo jedan krvnik Kaing Geuk Eav, zvani "Douch".