Svijet
0

Shirin Ebadi kritizira porast broja pogubljenja u Iranu

FENA
Organizacija za zaštitu ljudskih prava koju predvodi iranska advokatica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi kritizirala je u subotu povećanje broja pogubljenja u Iranu.

Organizacija posebno žigoše vješanje izvedeno u srijedu u zatvoru Evine u Teheranu 27-godišnje Raheleh Zamani koja je osuđena na smrt zbog ubistva svoga muža.

"Sudski zvaničnici su pristali da odgode vješanje za mjesec dana, ali su je, nakon toga, odmah objesili", navodi se u saopćenju. "Prvog januara navečer, oni su je obavijestili o vješanju, a obješena je 12 sati kasnije".

"Četiri uvažena advokata su izrazila sumnje u ovu sudsku oduku", navodi se u saopćenju.

"Nažalost, napori organizacije za zaštitu ljudskih prava su propali zbog pravne praznine i otpora i indiferentnosti jedne ekstremne struje u sudskom sistemu", smatra organizacija u kojoj je Shirin Ebadi.

Rijetkost je da se neka iranska organizacija digne protiv porasta broja pogubljenja u Iranu koja su osudile mngobrojne strane organizacije.

Pribjegavanje smrtnoj kazni je učestalo u Iranu od prošle godine, u okviru kampanje pokrenute kako bi se poboljšala sigurnosna situacija. Najmanje 298 osoba je obješeno u 2007. godini, prema izvještaju agencije AFP, a na osnovu informacija iz štampe i svjedočenja, dok je u 2006. godini obješeno 177 osoba, prema izvještaju organizacije Amnesty International.

Od početka 2008. godine, u Iranu je obješeno 14 osuđenika.