Svijet
113

Sharon upozoravao Evropu na opasnost od "muslimana s Balkana"

Anadolija
Ariel Sharon
Ariel Sharon
Bivši premijer Izraela Ariel Sharon (85), koji je nakon osam godina provedenih u komi danas umro u bolnici Ber Shava gdje se nalazio na liječenju, 1999. godine je kao tadašnji ministar vanjskih poslova Izraela izrazio zabirnutost zbog "povećanog broja muslimana na Balkanu".

Naime, on je tada za list "The New York Times" kazao kako bi "nezavisno Kosovo moglo postati baza za islamski terorizam i dodatno ugroziti stabilnost na cijelom Balkanu".

Sharon je bio protiv intervencije NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) protiv Srbije kako bi se zaustavilo ubijanje Kosovara u ratu 1999. godine.

"Kosovo bi moglo steći nezavisnost i onda postati dio Velike Albanije, što bi moglo postati oaza za islamski terorizam u Evropi. Zato se ne smije dozvoliti da Kosovo postane nezavisna zemlja", rekao je tada Sharon.

On je izrazio zabrinutost da bi muslimanske zemlje na Balkanu mogle predstavljati veliku "terorističku prijetnju" za cijelu Evropu.

"Ako se dozvoli unija muslimanskih zemalja na tim prostorima, to bi moglo rezultirati bazom za islamski terorizam, jer već postoje ozbiljne osnove za to", rekao je on.