Svijet
0

Sharon još uvijek u teškom stanju

FENA
Izraelski premijer Ariel Sharon još uvijek se u četvrtak ujutro nalazi u teškom stanju, "ali stabilnom", saopćio je profesor Shlomo Mor-Yossef, iz bolnice Hadassah Ein Kerem u Jerusalemu.

"Nakon sedam sati operacije Sharon je prebačen na intenzivnu njegu neurohirurgije", izjavio je profesor Yossef novinarima.

"Vanjski znaci pokazuju da je Sharon još uvijek u teškom stanju. Njegovo stanje je stabilno", rekao je on, prenio je AFP.

Izraelski hirurzi zaustavili su krvarenje u mozgu izraelskog premijera Ariela Sharona nakon višesatne operacije u četvrtak ujutro, i njegove su vitalne funkcije stabilne, premda se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, rekao je glasnogovornik bolice u Jerusalemu.

"Premijeru je obavljena tomografija (CT) mozga koja je pokazala da je krvarenje zaustavljeno", rekao je Shlomo Mor-Yosef.

"On je prebačen na intenzivnu njegu na daljnje promatranje ... svi vitalni pokazatelji i funkcije su stabilni. Premijer se nalazi u kritičnom stanju", dodao je glasnogovornik.

Sharonovi suradnici koji su ranije napustili bolnicu odbili su reći novinarima kakvo je zdravstveno stanje premijera.

Dnevnik Haaretz objavio je na svojim Internet stranicama da je Sharon djelomično paraliziran i da mu liječnici daju jako male šanse za oporavak.

77-godišnji Sharon je pretrpio težak moždani udar u srijedu navečer i prebačen je u bolnicu, gdje je utvrđeno da je nastupilo moždano krvarenje te je podvrgnut hitnom operativnom zahvatu, objavili su izraelski mediji.

Sharon je na respiratoru i pod anestezijom, a uz premijera se njegova dva sina. Ovlasti izraelskog premijera prenesene su na Sharonova zamjenika Ehuda Olmerta, objavio je tajnik vlade Jisrael Maimon.

Sharon je nakon što mu je u srijedu navečer pozlilo, prebačen s njegova ranča u Negevu u bolnicu, večer uoči planirane operacije srca.

Prema prvim informacijama, izraelski premijer pretrpio je lakši udar, ali liječnici su potom objavili da je stanje izraelskog premijera ozbiljno nakon što je pretrpio značajan moždani udar.

Sharon je nakon blagog moždanog udara već bio hospitaliziran 18. decembra. Liječnici su izjavili kako dugoročnih posljedica neće biti, no otkrili su mu urođenu srčanu manu koja je očito uzrokovala moždani udar.

U četvrtak ujutro je Sharon bio naručen u bolnicu kako bi bio podvrgnut operaciji kojom bi se ta srčana mana uklonila. Izvanredan sastanak izraelskog kabineta

Izraelski kabinet u četvrtak će održati vanredni sastanak, objavljeno je nakon što je izraelski premijer Sharon u srijedu navečer podvrgnut hitnom operativnom zahvatu.

Sastanak je sazvao privremeni izraelski premijer Ehud Olmert, na kojeg su prebačene ovlasti Ariela Sharona koji je pod anestezijom i bez svijesti, navela je izraelska televizija. U kratkoj objavi ne navode se nikakvi drugi detalji. Izraelska televizija navodi da će Olmert (60) na sastanku formalno preuzeti dužnosti Ariela Sharona.