Svijet
0

Sharon će u utorak biti proglašen trajno nesposobnim

FENA
Izraelski premijer Ariel Sharon, koji je u komi već tri mjeseca, u utorak će biti proglašen trajno nesposobnim, što je odluka koja će označiti zvanični kraj njegove vladavine, saopćilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo pravde.

Sharon (78) proglašen je privremeno nesposobnim nakon što je pao u komu izazvanu moždanim udarom 4. januara. Ehud Olmert odmah je proglašen vršiocem dužnosti premijera, ali po izraelskom zakonu on može služiti u tom svojstvu samo 100 dana prije nego što se imenuje zvanični nasljednik Sharona.

Taj je rok istekao u petak, ali zbog sedmicu dana dugog jevrejskog praznika Pesaha koji počinje u srijedu objava trajne nesposobnosti pomjerena je za utorak, uz odredbu da ona ne stupi na snagu ukoliko se Sharonovo stanje poboljša prije roka, saopćio je glasnogovornik ministarstva pravde Jacob Galanti, javio je AP.

Očekuje se da Olmert, koji je pobijedio na izborima održanim 28. marta, bude imenovan zvaničnom Sharonovom zamjenom dok nastavlja pregovore s manjim strankama o formiranju vladajuće koalicije.

Zvaničnici u bolnici Hadassah u Jerusalemu, gdje se Sharon liječi, izjavili su u nedjelju kako su još u toku rasprave oko toga treba li ga smjestiti u ustanovu za dugoročnu njegu. Stručnjaci tvrde kako su njegove šanse za oporavak krajnje slabe, uzimajući u obzir težinu njegova udara i njegovu stalnu komu.

Bolnički glasnogovornik Ron Krumer ocijenio je Sharonovo stanje "ozbiljnim, ali stabilnim", što znači da njegov život nije trenutno ugrožen.

Prošle sedmice je Sharon podvrgnut operaciji kako bi se obnovio dio njegove lobanje oštećen ranijim operacijama nakon udara.